Tárnok lakossága az elmúlt években átlépte a 10 ezer főt, a 2023. szeptember 1-i állapot szerint 10.742 fő él településünkön, így elérkezett az ideje, hogy Tárnok is áttérjen a vegyes választási rendszerre.
Magyarországon a tízezernél nagyobb lakosságszámú településeken, az önkormányzati képviselőket vegyes választási rendszerben választják. Ezen településeken a választópolgárok egyéni választókerületekben (EVK) adják le szavazatukat a kerületi jelöltekre, és a legtöbb szavazatot szerző jelölt kerül be a képviselő-testületbe, a többi – be nem jutó - jelöltre leadott szavazat kompenzációs szavazatként érvényesül.

Az EVK-k számát a képviselő-testület mérete határozza meg. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény szerint (25 ezer lakosig) 8 fő egyéni választókerületben megválasztott, és további 3 fő kompenzációs listáról megválasztott képviselőt jelent.

Az EVK-k kialakításának szabályait a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (Ve.) szabályozza. A Ve. alapján az önkormányzati képviselők általános választását megelőzően, tehát öt évente felül kell vizsgálni a választókerületi beosztást és erről – jelen állás szerint - 2023. november 30-ig döntést kell hoznia a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetőjének, a jegyzőnek.

A jövő évi önkormányzati választásokra elkészült az EVK-k kialakításának előzetes koncepciója, amely tehát 8 EVK-t és a hozzájuk tartozó szintén 8 szavazókört jelent, tehát esetünkben ez a két fogalom egybevág egymással.

A mellékletben megtalálható körzetleíró listák tartalmazzák, hogy az egyes címeket melyik szavazókörhöz (=EVK-hoz) terveztük beosztani.

Kérem, hogy amennyiben bármely lakosnak, politikai vagy egyéb szervezetnek véleménye, javaslata van a tervezethez, úgy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldje azt meg legkésőbb november 10. napjáig, ugyanis az így beérkezett véleményeket – azok megfontolása után – be kívánjuk építeni a végleges döntésbe.

Segítő együttműködésüket megköszönve,

Dr. Jenei-Kiss Gergely
jegyző, HVI vezető

Összegzés

Tárnok nagyközség Pest vármegyében, az Érdi járásban, a budapesti agglomerációban található. 

Lakosainak száma: 10 261 fő (2021-ben)

Nagyközségi Önkormányzat

Polgármester: Dr. Lukács László
Alpolgármester: Marozsán József
Jegyző: dr. Jenei-Kiss Gergely

Cím: 2461 Tárnok, Dózsa György út 150-152.
Telefon: 06 (23) 387 031

E-mail: titkarsag@tarnok.hu
Internet: http://tarnok.hu/

Ügyfélfogadás: Hétfőn és szerdán 8.15 - 12.00 és 12.30-16.15